Čeština (Česká republika)

Můj účet



Akty X 2015 přicházejí, výhry z minulého ročníku však nikoliv
Úterý, 02 Červen 2015 19:42

 

Dnes jsem si otevřel internetový Reflex a co nevidím, byl zahájen další ročník soutěže Akty X.

Pocítil jsem lehké znepokojení, neboť je poměrně zvláštní, že již začíná ročník nový a já ještě neobdržel všechny výhry z toho minulého.

To mě přimělo zaslat e-mail jisté paní Evě z redakce Reflexu, která má tyto organizační záležitosti soutěže na starost.

 

S těmi cenami se to má tak, že měly být tři, přičemž jsem obdržel pouze jednu - fotoaparát Canon 100D. Další dvě, tedy konzultaci s renomovaným fotografem a společné focení + publikaci děl v Reflexu, bohužel nikoliv.

V prosinci minulého roku zmiňovaná slečna naznačovala, že, cituji: "samozřejmě o svou část výhry nepřijdete" a že "konzultace a focení s renomovaným fotografem bude probíhat s fotografkou Reflexu Tao - ve fotostudiu vydavatelství CNC. Přesný termín si řekneme v lednu. Uděláme z toho reportážní fotografie, které bychom spolu se zveřejněním Vašich snímků použili při otvíráku nového ročníku soutěže Akty X...."

V lednu mi psala ohledně domluvy termínu zmiňovaného focení, přičemž jsem jí posílal několik termínu, ve kterých by se mi realizace této akce hodila. Následně mi bylo v únoru sděleno, že Thao má zrovna dovolenou a že se tedy čeká na termín, nicméně, že je připravována příloha Reflexu - Excellent a focení s Thao mělo být realizováno v rámci přípravy tohoto časopisu.

To však očividně nějak nedopadlo...

Poté mi dotyčná nabízela focení s jistým panem Havelkou v interiérech jakéhosi divadla Ypsilonka, což mi však bylo oznámeno pouhý den dopředu (a akce byla v Praze), takže jsem nemohl a navíc mi to přišlo poněkud v rozporu s tématem soutěže, kterým jsou akty. A vlastně celkově v rozporu s tím, co obvykle fotím. Dobré by to bylo maximálně jako forma propagace, neboť na to je focení celebrit ideální, ovšem to nemám zapotřebí.

Na základě výše uvedeného jsem tedy Evě položil otázku, zda budou výhry ještě nějakým způsobem realizovány, nebo zda je to již pasé. Jsem upřímně zvědav na odpověď.

Přiznám se, že tak nějak nevím, co si o tomto průběhu myslet a ze způsobu organizace této části soutěže pociťuji jisté zklamání.

 

V každém případě, do soutěže se přihlásím i letos. Zatím jsem tam zaslal snímek Pokušení touhy aneb V zajetí věčné neřesti, který v tuto chvíli čeká na schválení. Musím vybrat nějaké další a nejlépe včas ještě nějaké nafotit.

Nicméně, říká se do třetice všeho dobrého a já už vyhrál tři roky po sobě. Z toho důvodu mám takové tušení, že letos už z toho asi nic nebude... ostatně, s kvalitou mých fotek, a teď nemyslím tu technickou, nýbrž z pohledu celkového vyznění a atmosféry, to jde stejně rok od roku čím dál tím víc z kopce...

S mnoha staršími fotkami, především s těmi z roku 2012 - namátkou třeba TAHLE, jsem spokojen o poznání více, než s těmi dnešními... a to byly foceny laciným kompaktem.

Byť na druhou stranu, třeba z posledního focení s Katarínou a Olegem, respektive z pořízených snímků, mám subjektivně pocit velice dobrý - tedy, představy byly do vizuální formy převedeny zcela dle plánu. Čímž ale netvrdím, že to musí stejně pozitivně vnímat i diváci. Ale o to mi nejde, moji snahou je, aby byl snímek v první řadě zajímavý pro mě samotného.

Což je jedna z výsad nekomerční tvorby - komerční fotografové si to dovolit nemohou, neboť musí fotografovat komerčně podbízivé snímky, jejichž cílem zdaleka není umělecká kvalita. Osobně tyto jedince označuji souhrnným názvem "paraziti".